ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
«ΑΙΩΝίΑ Η ΜΝήΜΗ του ΙΩάΝΝΟΥ Φ. ΔΟύΚΑ»
[23-02-2016]   Ο ΙΩΑΝΝΗΣ Φ. ΔΟΥΚΑΣ, φωτισμένος δάσκαλος και δημιουργός, εκλεκτός εν εκλεκτοίς, εξεδήμησε πλήρης ημερών, έχοντας προλάβει να δει υλοποιούμενα σχεδόν όλα τα οράματά του.

Το ΑΣΧΟΛΕίΟΝ ανθρωπίνως πενθεί για την απουσία του Ι.Φ.Δ. και εκφράζει τα συλλυπητήριά του προς την Οικογένειά του. Κρατάμε όμως τα φώτα τής μέχρι χτες παρουσίας του. Το φως δεν πεθαίνει, γιαυτό και δεν πιστεύουμε ότι 'πέθανε' ο Ι.Φ.Δ. 

[η συνέχεια...]
 
Εφαρμογές μας για συσκευές Android.
[10-02-16]   Αυτές τις μέρες, στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Google Play, ανεβάσαμε δύο εφαρμογές μας για συσκευές (κινητά και ταμπλέτες) με λειτουργικό Android.
 Η πρώτη εφαρμογή ονομάζεται 'Λεξασκία' και είναι ένα παιχνίδι της σειράς 'Λεξιπαίγνια', με τα οποία, εκτός των άλλων, ασχολείται η Ομάδα μας. Πρόκειται για παιχνίδι που αναμοχλεύει τα λεξιλογικά αποθέματα του κάθε χρήστη, και παίζεται είτε με δύο φυσικούς αντιπάλους είτε με έναν χρήστη εναντίον 'εικονικού'-ρομποτικού αντιπάλου. Οι παίχτες βαθμολογούνται με βάση τη συχνότητα των γραμμάτων κάθε εισαγόμενης λέξης.
 Η δεύτερη εφαρμογή μας ονομάζεται 'Ρίμες/Ομοιοκαταληξίες & Ομόηχες Λέξεις' και εντάσσεται στη σειρά 'απλά γλωσσεργαλεία', με τα οποία επίσης ασχολείται η Ομάδα μας. Απευθύνεται κυρίως σε όσους είναι ή φιλοδοξούν να γίνουν στιχουργοί. Αλλά και κάθε άλλος χρήστης, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή αυτή, βρίσκει μια επωφελή όσο και παιγνιώδη ενασχόληση με τις ελληνικές λέξεις, τους ήχους και τις ομοιοκαταληξίες τους.
 Υπενθυμίζεται όμως ότι κύρια και πολυετής 'ασχολία' μας είναι η σειρά 'Γλωσσουργήματα', με περισσότερες των δέκα εφαρμογές γλωσσοδιφικής ανάλυσης κειμένων της κοινής νεοελληνικής γλώσσας μας.
 
"Γλωσσουργήματα" στον υπολογιστή σας
[01-09-15]   Το κατέβασμα Γλωσσουργημάτων στον 'ηλεκτρονικό υπολογιστή' σας πραγματοποιείται ήδη με κλικ εδώ. Το συμπιεσμένο αρχείο που θα λάβετε, πρέπει να αποσυμπιεστεί. Αμέσως μετά, θα σας ζητηθεί κωδικός εισόδου, που είναι για όλους το 'asxoleion'.
Οφείλουμε να προσθέσουμε και τούτο: Τα Γλωσσουργήματα βρίσκονται (και προσφέρονται) σε εργαστηριακή μορφή. Επόμενο είναι, κατά μικρά  -συνήθως-  διαστήματα, να μην είναι προσβάσιμα στους χρήστες και επισκέπτες μας, λόγω των συνεχών βελτιώσεων του περιεχομένου και της μορφής τους.
 
Ο "Λεξικοδίφης"
[05-01-15]   Σε σελίδα των Γλωσσουργημάτων αναρτήθηκε ήδη ο Λεξικοδίφης. Ακόμα και στην εργαστηριακή μορφή του, ο Λεξικοδίφης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως μηχανή ποικίλων παιγνιωδών, εκπαιδευτικών ακόμη και ερευνητικών αναδιφήσεων λεξικού για τα είδη και την 'ηλικία' των λέξεων-λημμάτων λεξικού, για τα ποικίλα (αρχικά, ενδιάμεσα, ληκτικά) στοιχεία-συστατικά τους, για τις εκδοχές ομοηχίας τους, για τις έννοιες και σημασίες τους, για ορθογραφήσεις και τυπολογικές ή/και ετυμολογικές αναγνωρίσεις λέξεων κτλ.